14 Jan 2019

Flanders Foal Auction opnieuw naar Emiraten

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen of Flanders Foal Auction heeft de eerste ongeboren springveulens al verkocht. De Ierse topruiter Peter Charles kocht er afgelopen zaterdag twee van de zes tijdens Horse Auction Belgium voor 24.000 en 13.000 euro en er werd een gemiddelde prijs van 16.000 euro gehaald. Het vizier is nu gericht op de Flanders Embryo Auction in Sharjah, bij Dubai, op vrijdag 25 januari.

Het FFA-team strijkt voor het derde jaar op rij neer op de prachtige accommodatie van de Sharjah Equestrian & Racing Club, waar van 24 tot en met 26 januari een internationaal CSI3* springconcours wordt verreden met voor het eerst landenwedstrijden voor jeugdruiters. Een week later liggen de palen nog hoger in het CSI5* weekend, waarvoor de Nederlandse topparcoursbouwer Louis Konickx aangetrokken is.

Voorloper
De Sharjah Equestrian & Racing Club (SERC) is in de Emiraten een voorloper in de paardensport en staat open voor nieuwe activiteiten, zo ook voor de eerste (en tot nu toe enige) embryoveiling in 2017. Sultan Mohammed Khalifa Al Yahya’ie, die de leiding heeft op het hippische complex, kocht afgelopen edities al diverse embryo’s en kwam in hoogst eigen persoon een kijkje nemen op de fokstal van Luk Van Puymbroek in het Belgische Drongen waar de jonge springpaarden opgroeien. 

De nieuwe collectie telt twintig embryo’s, stuk voor stuk met imponerende pedigrees. Gerald Lenaerts, samen met Luk Van Puymbroek de drijvende kracht achter de succesvolle Flanders Foal Auction, is zeer content met de diversiteit in de catalogus.

Unieke pedigrees
“We proberen elk jaar met iets nieuws te komen. We willen iets veilen dat normaal gesproken niet snel op de markt komt. Een Don VHP uit een dochter van de topmerrie Pialotta bijvoorbeeld, een volle broer of zus van Beezie Maddens Grand Prix-paard Darry Lou of bijvoorbeeld een Eldorado waarvan volle zus Jeunesse met één tijdfout onder Yves Vanderhasselt door de eerste omloop van de Grote Prijs van Aken sprong. Jeunesse is één van de beste opkomende paard van België het afgelopen jaar. Van Verdi, KWPN-Paard van het Jaar, hebben we een embryo uit de moeder van Grand Prix-paard Baileys van Michel Hendrix. Interessant toch?”, vertelt Gerald Lenaerts.

Realistische laatprijzen
Het aanbod wordt elk jaar makkelijker, merken de Belgische mannen. Fokkers weten de weg naar Flanders Foal Auction te vinden. “We veilen hoofdzakelijk veulens en embryo’s uit Belgische bloedlijnen, maar zijn zeker niet gebonden aan een land of stamboek. We hebben zelfs aanbod uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Ierland en Engeland. Er zit niet één embryo bij waar je niet blij van wordt."

"Het fijne is ook dat de fokkers heel realistisch in hun prijzen zijn. Wij willen graag verkopen en niet tegengewerkt worden door te hoge laatprijzen. Er zijn heel wat (online) veilingen met schitterend gefokte embryo’s, die uiteindelijk niet verkocht worden omdat fokkers er teveel voor vragen. Onze embryo’s kunnen in principe allemaal verkocht worden voor een mooie prijs.”

Groeiende interesse
De verwachtingen voor de veiling op vrijdagavond 18.30 uur (lokale tijd) zijn goed. “Ik heb er een heel goed gevoel bij”, vertelt Lenaerts. “Er is al meer interesse vanuit Europa dan anders. Ze willen online of telefonisch meebieden. In Sharjah zelf zal er ook wel weer geboden worden. De Arabieren kennen de veiling nu. Inmiddels hebben we nu ook rechtstreeks contact met de Sultan en wordt alles wat makkelijker nu het vertrouwen er is. Hij was blij met hoe de veulens er bij Luk uitzagen. Als ze ouder zijn, zullen we ze eens laten vrijspringen.”

Veiling nu buiten
De embryoveiling wordt dit keer niet in de indoorpiste gehouden, maar buiten, vlak voordat de Six Bar verreden wordt. “Daar zijn we heel blij mee. Mensen verplaatsen zich niet graag en er was nauwelijks publiek binnen, maar we verwachten nu dat het een drukke avond wordt. De veiling zal zo’n anderhalf uur in beslag nemen.”

Na aankoop kunnen de nieuwe eigenaren direct een verzekering afsluiten, zodat het volle bedrag uitgekeerd wordt als het veulen niet levensvatbaar is. “Dat is nu twee keer gebeurd en heel vlot en naar alle tevredenheid afgehandeld door Catherine de Buyl Horse Insurance.”

Naar de klant toe
Flanders Foal Auction heeft nog meer op de agenda staan dit jaar. Het team trekt in maart voor de tweede keer naar Ocala (USA) voor een embryoveiling en zal weer veulens veilen in Bolesworth (GBR), Bonheiden (BEL) en Opglabbeek (BEL). “Door naar de klanten te gaan, maken we het verschil met alle andere veilingen. Voordat je het weet vissen we allemaal in dezelfde vijver en die is niet zo groot. Eén ding is zeker, Arabieren zullen online geen embryo kopen. Er ontstaat pas handel als je naar ze toe gaat en dat doen we met veel plezier.”

Klik hier voor de embryo collectie in Sharjah
Klik hier bij interesse om online mee te bieden

Tekst/foto's: Wendy Scholten

 

Click

Blijf op de hoogte van onze veilingen

Ik ga ermee akkoord dat partijen vermeld in de privacyverklaring mijn persoonlijke gegevens verwerken en gebruiken voor de hierin vermelde doeleinden en dat ik via de door mij vermelde kanalen kan worden gecontacteerd.